prejšnje številke bibliografska kazala cenik kako naročiti navodila avtorjem kazalo rubrik


PROJEKT MOJA ULICA 2010

Mestna knjižnica Ljubljana je leta 2010 pričela s projektom Moja ulica, v okviru katerega knjižnice osrednjeslovenskega območja raziskujemo zgodovino, razvoj, kulturni utrip ter življenje ljudi posameznih lokalnih ulic in mestnih predelov. Svoje izsledke objavljamo v obliki digitalnih zgodb na domoznanskem spletnem portalu KAMRA. Zgodbe tako predstavljajo virtualne, trajno zapisane delčke v mozaiku lokalne dediščine osrednjeslovenske regije. Pri svojem delu se poskušamo čim bolj povezovati z drugimi kulturnimi institucijami, društvi in posamezniki.

V sklopu projekta za leto 2010 je 7 knjižnic našega območja objavilo 11 digitalnih zbirk:
- Ulica v preljubem Zalogu (Mestna knjižnica Ljubljana); predstavi Zalog in njegovo zgodovino ter prav poseben vsakoletni dogodek, ulični piknik (lani 29. po vrsti).
- Tavčarjeva ulica v Ljubljani (Mestna knjižnica Ljubljana); razkrije delček zgodovine ulice ter njene arhitekturne posebnosti, na ogled pa je tudi nekaj utrinkov z delavnice za otroke z istim imenom.
- Vrhniško Gradišče skozi stoletja (Cankarjeva knjižnica Vrhnika); natančno predstavlja hiše v Gradišču, njihove prebivalce ter Industrijo usnja Vrhnika.
- Spomini na našo mladost v Gradišču (Cankarjeva knjižnica Vrhnika); prikazuje življenje v Gradišču pred 60. leti skozi oči tedanjih otrok.
- Sprehod po vrhniški Stari cesti (Cankarjeva knjižnica Vrhnika); predstavi zgodovino Stare ceste z vsemi hišami in njihovimi prebivalci.
- Plečnikova dela v Kamniku in okolici (Matična knjižnica Kamnik); predstavi celoten opus del arhitekta Jožeta Plečnika v občini Kamnik.
- Kolodvorska cesta v Domžalah (Knjižnica Domžale); prikazuje zgodovino Kolodvorske ceste, njene znamenite osebnosti, obrti in dogodke.
- Logatec nekoč in danes (Knjižnica Logatec); predstavi osrednjo ulico v Logatcu, Cankarjevo cesto, in hiše na njej.
- Zbirka starih razglednic Knjižnice Logatec (Knjižnica Logatec); vsebuje stare razglednice Logatca in njegove okolice, ki so del domoznanske zbirke Knjižnice Logatec.
- Valvazorjev trg v Litiji (Knjižnica Litija); predstavi lokacijo in zgodovino trga, hiše na njem ter znamenite osebnosti, ki so tam živele.
- Adamičeva cesta v Grosuplju (Mestna knjižnica Grosuplje); natančno predstavi hiše na Adamičevi cesti v Grosupljem.

Slika 1: Otroci iz vrhniškega Gradišča se igrajo »Ali je kaj trden most?«

Slika 2: Nekdanja posojilnica na Cankarjevi cesti v Logatcu

Projekt Moja ulica se nadaljuje tudi v letu 2011, saj smo se v Mestni knjižnici Ljubljana odločili raziskovanje ulic in mestnih predelov nadgraditi z zgodbami njihovih prebivalcev in društev ter predstavitvijo lokalnih obrti. Vabimo vas, da se nam pridružite pri odkrivanju lokalnih posebnosti osrednjeslovenske regije!


Za sodelovanje pišite na elektronski naslov anja.frkovic@mklj.si. Veseli bomo tudi vaših idej in predlogov.


Anja Frković
Mestna knjižnica Ljubljana

nazaj na kazalo

natisni članek


Knjižničarske novice 21 (9), str. 19

kolofon © 2004-2010 NUK - Vse pravice pridržane | impresum